Familie verhalen

 

“Soms merk je bij het loslaten pas, hoeveel je hebt gedragen wat eigenlijk niet voor jou bedoeld was”

Er zijn van die verhalen, die door de familie gaan die elke verjaardag of kerst weer naar boven komen en hard om gelachen wordt. En hoe vaker ze verteld worden hoe groter en groter het verhaal wordt.

Er zijn ook andere verhalen.

Verhalen die een stempel op de familielijn drukken en hoe meer generaties het in zijn greep houdt, hoe groter de last kan aanvoelen. Deze verhalen veroorzaken gedoe, familieleden die niet meer met elkaar willen praten of zelfs niet aan herinnerend willen worden. Of er wordt iets verzwegen, omdat er een diepe laag schaamte en schuld met zich meedraagt, zoals ongeboren kinderen waar niet over gesproken wordt, familiegeheimen zoals moord, vreemdgaan, verslaving of ‘fout’ zijn in de oorlog.

Een andere reden van gedoe kan zijn, dat jij of iemand anders niet op de juiste plek staat in de familielijn. Voorbeelden daarvan zijn wanneer een oudere zus de taak op zich neemt om te gaan zorgen voor de jongeren broertjes en zusjes, omdat haar moeder te ziek is of niet meer aanwezig is in het dagelijkse gezinsleven. Of wanneer een kind zoveel druk worden opgelegd omdat je de zoon bent van (iemand met hoog aanzien of een bekend iemand) en dus ook in voetsporen van je vader dient te gaan treden. Of wanneer daardoor het andere kind minder aandacht krijgt en het gevoel heeft minderwaardig te zijn…

Er zijn talloze voorbeelden te noemen van grote en kleine verhalen, die als last kunnen ervaren worden. En voor die soort verhalen kan een opstelling helpen om het verhaal te verhelderen, de herkomst aan te kijken, te ontvlechten en er zelfs voor kan zorgen dat het niet ook weer op het bord komt van de volgende generatie.

Dit kan zowel in de vorm van een tafelopstelling als een opstelling met voorwerpen en/of representanten (deelnemers die staan voor iets of iemand en kunnen verwoorden wat het jou te vertellen heeft)