De vraag, waarmee het begon

De eerste keer dat iemand mij vroeg “Kun je daar meer over vertellen?” was ik een beetje verbaasd. Ik merkte dat door al die vragen er iets bij mij geraakt werd. Het was alsof mijn innerlijk vuur aangewakkerd werd. En ja, ik wilde heel graag meer vertellen, want hoe meer ik vertelde hoe meer ik bemerkte dat ik hier blij en gelukkig van werd.

De eerste keer dat iemand mij vroeg “Kun je daar meer over vertellen?” was ik een beetje verbaasd. Wilde ze nu echt meer weten over wat ik zojuist haar vertelde over iets wat ze zelf had uitgekozen? Dit was de vraag waarmee het allemaal begon.

Story-coach.nl symbolische bedelarmband

Het was tijdens een workshop, die ik gaf, waarbij deelnemers bedelarmbanden maakten. De bedeltjes hadden allemaal symbolische betekenissen en ik legde uit wat deze waren. Deze workshop gaf ik al meerdere malen gegeven en ik merkte dat steeds belangrijker werd om de rode draad zichtbaar te maken waarom iemand juist deze bedeltjes had gekozen. En met ‘belangrijker’ bedoel ik de diepere, onbewuste laag, die juist dat liet zien waar de deelneemster nog geen weet van had, maar wel met haar meedroeg of waar juist haar talent lag.

Deze deelneemster vond de workshop erg leuk. Ze was heel creatief en vooral sierraden maken was haar ding. Maar toen ik plaats nam naast haar om haar bedeltjes te analyseren, begonnen haar ogen te stralen. Van verwondering, maar ook van nieuwsgierigheid. Ze wilde van alles weten. Niet alleen over de bedeltjes, maar ook over mijzelf. Hoe wist ik dit? Dit kan ze nog nooit iemand verteld en ik wist het te benoemen. En hoezo kon ik de rode draad zien en zij alleen kleine, zilveren figuurtjes? Waar haalde ik de kennis van de symbolieken vandaan? Waar had ik die geleerd? En de kleuren? Wist ik daar ook iets over te vertellen? En de soort kralen, die ze gebruikte om te armband op te vrolijken? En kon zij ook een armband voor iemand anders maken of alleen voor haarzelf? Als ze dan bedeltjes zou uitkiezen, zou ik dan de diepste geheimen van die andere weten naar boven te halen?

Ik merkte dat door al die vragen er iets bij mij geraakt werd.

Story-Coach.nl; de vraag waarmee het begon

Het was alsof mijn innerlijk vuur aangewakkerd werd. En ja, ik wilde heel graag meer vertellen, want hoe meer ik vertelde hoe meer ik bemerkte dat ik hier blij en gelukkig van werd.

’s Avonds in bed begon er echter ook iets te knagen. Wist ik wel genoeg? En klopte wel hetgeen ik vertelde? Wat nu als ik complete onzin aan het vertellen was? Was ik wel goed genoeg? Maar ik bemerkte ook een verlangen. Een verlangen naar die diepere laag, waar die verborgen geheimen of kennis lagen. Ik wilde daar gaan schatgraven. Ik wilde er meer van weten. Ik wilde leren hoe ik dat kon doen. En ik wilde leren hoe ik dit kon delen.

En dus ging ik op avontuur

Ik ben mij gaan verdiepen in systemisch werk. Niet alleen leren over de ijsberg; de bekende metafoor dat gebruikt wordt om aan te duiden dat het onbewuste zich onder water bevindt en het bewuste, zichtbare gedeelte aanstuurt.  Ik wilde nog dieper gaan. Ik wilde gaan diepduiken daar waar het licht niet meer de bodem kan raken. Daar waar wezentjes leven, die wij nog nooit hebben gezien en dus geen weet van hebben over hoe zij zich gedragen en waarmee zij zich voeden.

Hetgeen ik daar ontdekt heb, is voor mij de basis wat ik nu noem van story-healing. Ook voor mijzelf. Ik heb afscheid genomen van de bedeltjes, kralen en prachtig gekleurde zijdendraden. Geen armbanden meer vlechten. Maar alleen dat te gaan doen wat er overbleef; het verhaal zichtbaar maken en ontrafelen. Datgeen in het licht te zetten, waarvan jij geen weet had dat je het met je meedraagt en waardoor je met grote regelmaat last van hebt.

Story-coach.nl symbolische bedelarmband

De bedeltjes waren alleen maar een hulpmiddel om het echte verhaal naar boven te halen. Ondertussen heb ik die niet langer meer nodig en heb ik andere innerlijke tool om jouw verhaal, jouw rode draad, jouw kleine waterwezentjes naar de oppervlakte te halen, zodat wij die samen kunnen vormen, helen tot een verhaal waar jij weer mee de dag aan kan. Een verhaal waarbij jij jouw onbewuste mooie kant bewust gaat ervaren en jouw talent, persoonlijkheid, je echte zelf mag gaan omarmen en je eigen te maken.

Oja, en de bedeltjes heb ik natuurlijk niet weggedaan, maar in een schatkistje gedaan. Zij hebben mij zoveel gebracht, en zo nu en dan kijk ik met stralende ogen en een warm hart en denk ik dankbaar terug aan die deelneemster die het vuurtje heeft weten aan te wakkeren.

Wil je meer weten over story-healing, naam dan contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *