Er is iemand over wie wij het nu echt moeten hebben. We kunnen niet langer om hem heen; Bruno
En nu hoor ik je vragen “Wie?”
Zoals vele van jullie weten ben ik en groot Disneyfan en met name de laatste jaren komt Disney steeds vaker met tekenfilms waarin een thematiek wordt besproken waar we allemaal vroeg of laat mee te maken krijgen.
Zoals de film Inside Out, waarin speels in beeld wordt gebracht hoe een intern conflict met jezelf kan ontstaan en wat er gebeurt als emoties de controle overnemen; in Moana gaat het over oude tradities, natuurreligie en de roep van voorouders; in Luca over uit je comfortzone stappen, niet langer het bange stemmetje in je als je eigen stem inzetten en over acceptatie, insluiting, erbij horen; in Soul over je passie, over flow en het leven vol aannemen; en natuurlijk is daar ook Frozen. De boodschap van die film is iedereen wel duidelijk.

Nu is Disney met de film Encanto gekomen en één van de hoofdpersonages is Bruno, maar We don’t talk about Bruno, no no! Bruno is het familiegeheim, de vloek die rust op de familie, de uitgestotene of zoals in familie opstelling diegene die is uitgesloten.
Maar wie een beetje bekend is met Familie Opstellingen weet wat er gebeurt wanneer je iets of iemand in de doofpot stop en zoals we allemaal weten; er komt een moment dat de deksel er afvliegt en als dat gebeurd is er geen houden meer aan. Dat zie je nu ook wel met wat er al jaren achter de schermen van The Voice of Holland gaande is.
Waar staat Bruno symbolisch voor?
Bruno staat namelijk niet alleen symbool voor een familielid, waarvan we het bestaan willen verzwijgen, maar ook voor een oud patroon, voor de schuld buiten jezelf te leggen, voor het niet aannemen van dat wat er is of gaat komen, voor leven en dood, niet durven loslaten, over blijven stilstaan, wensen dat alles was als voorheen, geen eigen verantwoording willen nemen, toe te geven aan eigen bijdrage aan het probleem, polariteit tussen goed en fout, voor eigen nare trekjes te verdoezelen door bewust de aandacht ergens anders op te richten, woorden verdraaien om het mooier te laten lijken, aannemen dat je ook een schaduwzijde hebt. Maar ook voor schaamte, verdriet en pijn voor dat waar je niet over wil praten en wenst dat het er niet zou zijn of nooit gebeurt was.
Bij familie opstellingen wordt dit hetgeen wat zich onder de waterspiegel afspeelt of zelf nog dieper in de grond van de oceaan weggestopt is. Hup zand erover, niet over praten en door. In de hoop dat het daarmee is opgelost of verdwijnt.
Alles en iedereen hoort erbij
In Familie Opstellingen zijn een aantal oer-wetten, waaronder Alles en iedereen hoort erbij (Binding), alles heeft een eigen plek (Orde) en er dient balans te zijn tussen geven en (aan)nemen (Balans)

Op het moment dat wij ‘Bruno’ geen plek gaan geven en dus niet willen erkennen dat hij erbij hoort, is de balans verstoort. En wanneer dat gebeurt, ontstaat er chaos. Deze chaos kan in heel veel vormen naar voren komen, zoals ruzie in de familie; Iemand die zich geroepen voelt om toch ‘Bruno’ een plek te geven (zichtbaar te maken) en telkens weer ernaar gaan vragen. Het niet met rust kan laten; Of plopt ‘Bruno’ ineens in een andere vorm op (een nichtje die wel heel erg veel trekjes heeft en heel steeds meer begint te lijken op tante Truus, met wie we al jaren bewust geen contact meer hebben); Het ‘goed weer spelen’ wordt niet langer meer geaccepteerd waardoor er verhalen gaan ontstaan, die schadelijker zijn dan het probleem zelf; Mensen worden niet meer voor vol aangenomen, want als zij/hij hier over liegt, waar dan nog meer over?; Of dat je ergens tegen aan loopt en denkt ‘Nee, niet weer he? Ik dacht dat ik daar nu wel overheen was.’ of ‘Hoezo krijg ik dat nu alweer op mijn bord?’.
Chaos, gedoe. Last, bleh…Bruno
Dus praat over Bruno. Geef hem een plek. Durf Bruno aan te nemen. Durf toe te geven dat ook jij een Bruno hebt. Wij allemaal, ik herhaal, allemaal hebben namelijk zo onze eigen Bruno. En grote kans wel meer dan één. Geef toe dat hij een deel uitmaakt van je leven. Hij hoort erbij. En op het moment dat Bruno zijn plek kan en mag innemen, kan er ook rust ontstaan.